Kullanıcıya büyük kolaylıklar sağlayan Arduino'nun tabii ki tek bir çeşidi olması saçma olurdu. Şirketlerin birçoğunun projelerinde bu kartları kullanmaya başladığı bu zamanlarda, Arduino'nun milyonlarca üreticiden oluşan ekosistemi farklı amaçlarda kullanılmak üzere bir çok kart tasarladı ve tasarlamaya devam da ediyor. Bu kartlar boyutları, pin sayıları, işlemci güçleri gibi gerekli çalışma alanlarına göre ayrılıyor. Projenize uygun olan Arduino Çeşitleri nelerdir? Hepsini tek tek inceleme imkanımız olmasa da en çok kullanılan Arduino kart çeşitlerini inceleyelim.
Üzerinde Atmega2560 bulunan Arduino kartıdır. Arduino Çeşitleri arasında Uno'dan sonra en çok tercih edilen kart olduğu söylenebilir. Arduino Mega 2560'da 54 tane dijital pin bulunmakta, bunların 15 tanesi de PWM çıkışı olarak kullanılabilmektedir. Artırılmış pin yapısı sayesinde, birçok sensörün bir arada bulunduğu projelere tek başına yetebilmektedir. Kullanıcıya verdiği eksi yönü ise, Arduino kartları arasında kapladığı alan açısından en büyüğü olmasıdır.
Üzerinde ATmega328 bulunan ve Arduino Çeşitleri arasında en popüler olanıdır. Firmanın ürettiği ilk kart olması Arduino Uno'yu daha manidar hale getirmiştir. Üzerinde 14 tane dijital pin, 6 tane analog pin bulunmakta, Dijital pinlerden 6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilmektedir. Kullanımı diğerlerine göre daha rahat olan bu kart çok yer kaplamamasına rağmen, yeterli miktardaki pin sayısı sayesinde satış konusunda liderliği elden bırakacak gibi görünmüyor.
Arduino Nano ATmega328 işlemcisi ile çalışır, üzerinde 14 dijital pin vardır ve bunlardan 6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir. Pin sayısı ve çeşitleri bakımından tıpkı Arduino Uno gibidir, fakat boyut konusunda Arduino Uno'dan çok daha az yer kapladığından, dar alanlarda yapılan projelerde rahatlıkla kullanılabilir. Pinlerinin çıkış şeklindeki yapısı onu Breadboard dostu olarak nitelendirilmesini sağlamıştır. Yani Breadboard üzerine sök-tak şeklinde yaptığınız projelerde hayatınızı kurtaracak yapıda tasarlanmıştır. Arduino Uno ve Mega'dan ayrıldığı bir diğer nokta ise Mini-USB ile kullanılıyor olmasıdır.
Üzerinde Atmega328 bulunduran bu kart 14 adet dijital pine sahiptir. Bunlardan 6 tanesi PWM çıkışı olarak kullanılabilir. 6 adet analog girişi vardır. Bu Arduino kartının üzerinde bundan önce bahsettiğimiz Arduino kartları gibi pin girişi ve USB güç soketi girişi bulunmamaktadır, bunların yerine montaj delikleri vardır. Bu sayede oldukça küçültülmüş yapıya sahip olan Arduino Mini; her yere girebilme açısından kullanıcısına geniş alanlar bırakabilse de, kullanım açısından zor bir karttır. Programlanması için bir USB dönüştürücüye ihtiyaç duyar ya da Arduino Uno'ya bağlamanız gerekmektedir.
Arduino Mini'nin 2 farklı versiyonu bulunmaktadır. Bunlardan ilki 3.3 V/8MHz olan versiyonu öbürü ise 5 V/16MHz versiyonudur.
Arduino Mini 05 Teknik Özellikleri:
* Arduino Mini'nin eski versiyonları Atmega168 bulundurmaktadır. Buna bağlı olarak ;
Lilypad Arduino kartı giyilebilir teknoloji ürünlerinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Kumaşa dikilmesi için özel olarak Leah Buechley ve SparkFun tarafından tasarlanmış olan bu kart, güç bağlantılarını kestiğiniz takdirde yıkanabilir bir yapıya sahiptir. Pin sayısı açısından da kısıtlı bir yapıya sahip olan Lilypad kartlarına vereceğiniz 5.5 volt üzeri gerilimler, kartınızı çalışmaz hale getirmeye yetecektir. Ayrıca üzerinde şarj edilebilir bataryası bulunmaktadır.
Üzerinde Atmega328V bulunduran bu kartı USB-serial dönüştürücü kartı ile bilgisayarınıza bağlayarak kolayca kullanabilirsiniz.