Merhaba değerli Kodlama Vakti okuyucuları , geçen dersimizde Stiller (Styles) adlı yazımızda HTML'de Stil kullanımını öğrenmiştik. Önceki dersimizi incelemediyseniz HTML Dersleri 7 - Stiller (Styles) linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu dersimizde HTML Renkler konusuna gözatıp, HTML'de Renklerin kullanımını öğreneceğiz.
Oluşturduğumuz web sitemizi daha estetik hale getirmek için renkleri kullanılırız. Aynı bir ressamın eserini paletteki renklerle şenlendirdiği gibi bizlerde kendi web sayfalarımızı renkler ile göze hoş gelecek hale getirebiliriz.
HTML'de Renkler, önceden tanımlanmış olan renk adları veya RGB, HEX, HSL, RGBA, HSLA gibi renk değerleri kullanarak belirtilir.Yani istersek rengi ingilizce ismi ile belirtebilir yada bilgisayar ortamında ki renk paletleri ile renklerimizi oluşturabiliriz.
HTML'de bir rengin adı kullanılarak belirtilebilir. Bunlardan bazıları şu şekildedir ;
HTML'de etiketlerin arkaplan renklerini değiştirebilirsiniz. Bunun için önceki dersimizde öğrenmiş olduğumuz style parametresi ile mümkündür. Style parametresi içerisine background-color niteliği ile etiketlerimizin arkaplanına istediğimiz renkleri verebiliriz.
Background-color Örneği ;
<p style="background-color:DodgerBlue;">HTML Background-color Örneği</p> <p style="background-color:MediumSeaGreen;">HTML'de arkaplan değiştirme</p>
Background-color Çıktısı ;
HTML Background-color Örneği
HTML'de arkaplan değiştirme
HTML'de yazılarımızın rengini değiştirmemiz mümkündür. Yine etiketimizde ki style parametresi içerisine color niteliğini yazarak yazılarımızın renklerini değiştirebiliriz.
Color Örneği;
<p style="color:Tomato;">Merhaba Dünya</p> <p style="color:DodgerBlue;">HTML Text-color Örneği</p> <p style="color:MediumSeaGreen;">Kodlama Vakti ile kısa zamanda kodlama öğreniyorum !</p>
Color Çıktısı ;
Merhaba Dünya
HTML Text-color Örneği
Kodlama Vakti ile kısa zamanda kodlama öğreniyorum !
HTML'de etiketlerimizin çerçeve renklerini değiştirebiliriz. Etiketin style parametresine border-color yazarak çerçeve renklerini düzenleyebiliriz.
Border-color Örneği;
<p style="border:2px solid Tomato;">Merhaba Dünya</p> <p style="border:2px solid DodgerBlue;">HTML Text-color Örneği</p> <p style="border:2px solid MediumSeaGreen;">Kodlama Vakti ile kısa zamanda kodlama öğreniyorum !</p>
Border-color Çıktısı ;
Merhaba Dünya
HTML Text-color Örneği
Kodlama Vakti ile kısa zamanda kodlama öğreniyorum !
HTML'de renkler RGB , HEX , HSL , RGBA ve HSLA değerleri kullanılarak da belirtilebilir:
Tomato rengine bakalım ;
Renk Değerleri Örneği ;
<div style="background-color:rgb(255, 99, 71);margin:10px 0;">rgb(255, 99, 71)</div> <div style="background-color:#ff6347;margin:10px 0;">#ff6347</div> <div style="background-color:hsl(9, 100%, 64%);margin:10px 0;">hsl(9, 100%, 64%)</div>
Renk Değerleri Çıktısı ;
Yukarda ki 3 değerde Tomato renginin farklı birimlerde ki değerleridir. Bu değerler ile de renklerinizi oluşturabilirsiniz.
Şimdi bu değerlerin kullanımına bakalım ;
HTML'de, aşağıdaki formülü kullanarak bir renk RGB değeri olarak belirtilebilir. RGB açılımı Red Green Blue renklerinin kısaltılmış halidir ve bu renklerin karışımı ile renkleri elde ederiz.
rgb(red, green, blue)
Tüm parametreler için (kırmızı , yeşil , mavi) rengin yoğunluğu 0 ile 255 arasında bir değer ile tanımlanır.
Örnek vermek gerekirse ; rgb(255,0,0) değeri kırmızı rengi vermektedir. Çünkü kırmızının renk yoğunluğu 255 diğerleri ise 0'dır.
Siyah rengi elde etmek için tüm renkleri 0 olarak ayarlamalıyız. rgb(0,0,0);
Beyaz renk için ise tüm renkleri 255 olarak ayarlamalıyız. rgb(255,255,255);
RGB Örneği ;
<div style="background-color:rgb(255, 0, 0);">rgb(255, 0, 0)</div> <div style="background-color:rgb(255, 165, 0);">rgb(255, 165, 0)</div> <div style="background-color:rgb(0, 0, 255);">rgb(0, 0, 255)</div> <div style="background-color:rgb(238, 130, 238);">rgb(238, 130, 238)</div> <div style="background-color:rgb(106, 90, 205);">rgb(106, 90, 205)</div> <div style="background-color:rgb(60, 179, 113);">rgb(60, 179, 113)</div>
RGB Örneği Çıktısı ;
HTML'de, onaltılık değerler kullanılarak bir renk belirtilebilir. Bunlara HEX değeri deriz ve programcıların en çok kullandığı renk değeridir.
#rrggbb
RGB değerinde ki gibi yine kırmızı (red) , yeşil (green) , mavi (blue) renklerinin baş harflerinin onaltılık sistemde kodlanmış halidir. Değer aralıkları 00 ve FF arasındadır. Bu aralıklar bilgisayar ortamında onaltılık sisteme karşılık gelmektedir.
Örnek vermek gerekirse , #ff0000 değeri kırmızı rengini vermektedir.
HEX Örneği ;
<div style="background-color:#6a5acd;">#6a5acd</div> <div style="background-color:#3cb371;">#3cb371</div> <div style="background-color:#0000ff;">#0000ff</div> <div style="background-color:#ee82ee;">#ee82ee</div> <div style="background-color:#ffa500;">#ffa500</div> <div style="background-color:#ff0000;">#ff0000</div>
HEX Örneği Çıktısı ;
Tebrikler! Bu derste HTML’deki Renk değerlerini , sitenizde ki yazıların renkleri , arka plan renklerini , çerçeve renklerini oluşturmayı öğrendiniz. Kodlama Vakti ile kodlama hiç bu kadar kolay olmamıştı.
HTML Derslerinin sekizinci kısmı olan dersimizde , HTML’de Renk (Color) Kullanımını öğrendik. Ders sonunda ki testimize katılarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. Derslerimiz hoşunuza gittiyse eğer paylaş butonlarından sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz !
Bir sonraki derse “HTML Dersleri 9 – CSS” geçmek için tıklayınız !