Java Dersleri #68 - Abstraction (Soyutlama) İlkesi


Merhaba değerli Kodlama Vakti takipçileri, Bu dersimizde Java'da Abstraction (Soyutlama) İlkesi öğreneceğiz.

Eğer bir sınıftaki herhangi bir yöntem için anlamlı bir gerçekleştirim tanımlanamıyorsa, o yöntem için gerçekleştirimin kodlanması zorunlu değildir. Sınıfın içinde yöntemin yalnızca bildirimi bulunabilir. Böyle tanımlanan yöntemlere soyut yöntem (abstract method) adı verilir ve bir yöntemin soyut olduğunu belirtmek için abstract anahtar sözcüğü kullanılır. Eğer bir sınıfın içindeki yöntemlerden en az bir tanesi soyut yöntemse, sınıf da soyut tanımlanmalıdır. 

Bir sınıfın soyut olması, o sınıfın nesnesinin oluşturulamamasının derleyici tarafından denetlenmesini sağlar. Eğer kodun herhangi bir yerinde bir soyut sınıfın nesnesini oluşturmak üzere kod yazılmışsa, derleyici bu kod kesimine hata verecektir. 

Soyut sınıf, nesnesi oluşturulamayan/oluşturulamaması gereken sınıftır. Adından da anlaşılacağı üzere soyut sınıf, soyut olarak kalmak üzere kodlanmış bir sınıftır. Nesne oluşturmak ise sınıfı somutlaştırmak olacaktır. Eğer soyut sınıfın nesnesi oluşturulabilseydi, o nesne üzerinden soyut tanımlanmış olan yöntemin de çağrılabilmesi olanaklı olurdu. Ancak yöntemin soyut tanımlanmasının nedeni zaten yönteme bir gerçekleştirimin kodlanamamış olmasıdır. Öyleyse, soyut sınıfın nesnesinin oluşturulabilmesi, sınıfın ve o sınıfın yöntem(ler)inin soyut tanımlanma gerekçesi ile çelişmektedir. 

Derslerimiz hoşunuza gittiyse eğer paylaş butonlarından sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz !