Merhaba değerli Kodlama Vakti takipçileri, bu dersimizde Java'da IF ve Else Bloklarının kullanımını öğreneceğiz.Bir önceki dersimizde Java'da Mantıksal Operatörleri öğrenmiştik, dersimizi incelemediyseniz Java Dersleri #19 - Mantıksal Operatörler buradan ulaşabilirsiniz.
Java'da mantıksal ve koşullu ifadeler için if blokları kullanılır. Java 'da if blokları türkçede "eğer" cümlesinin verdiği anlamla aynı şeyi ifade etmektedir. Programlamada koşul oluşturmak için if ve else bloklarını kullanırız. Else deyimi "değil ise" anlamı katmaktadır ve if deyiminden sonra kullanılır. Programlama da if ve else deyimleri çok önemlidir ve kodlamanın temel yapı taşlarını oluştururlar. If ve Else blokları ile programımız içerisinde ki algoritmalarmızı oluştururuz.
Java'da koşullu ifade ve şart oluşturmak için If ve Else kullanılırız. Java If , else ,else if, switch gibi koşullu ifadelere sahiptir.
Java'da bir koşul doğruysa yapılacak olan Java kod bloğunu belirtmek için if ifadesini kullanırız. If sayesinde programımızda kararlara göre etkilenecek olayları belirleriz ve çok sık kullanılan bir kod bloğudur. Dikkat edilmesi gereken nokta küçük büyük harflerdir ve "if" şeklinde küçük harf ile yazılmalıdır.
if (koşul) { // koşul doğruysa yapılacak işlemler }
Aşağıdaki örnekte, 90'nın 28'den büyük olup olmadığını sorguluyoruz. Koşul doğruysa, ekrana bir metin yazdırıyoruz :
if (90 > 28) { System.out.println("90 sayısı 28'den büyüktür"); }
Yukarıda ki örneğin aynısını değişkenlerle de yapabiliriz.
int x = 90; int y = 28; if (x > y) { System.out.println("x sayısı y'den büyüktür"); }
Java'da if deyiminin kullanımı bu şekildedir. Çok sık kullanılan bir kod olduğu için iyi anlaşılması ve üzerinde durulması gereken bir konudur.
Java'da belirttiğimiz koşul yanlışsa yapılması istediğimiz kod bloğunu yazmak için else deyimi kullanılır.
if (koşul) { // koşul doğru ise çalışacak kod bloğu } else { // koşul yanlış ise çalışacak kod bloğu }
int saat = 20; if (saat < 18) { System.out.println("İyi Günler."); } else { System.out.println("İyi Akşamlar."); } // Çıktısı "İyi Akşamlar"
Yukarıda ki örnekte eğer saat değişkeni 18'den küçük ise ekrana "İyi Günler" yazdır değil ise "İyi Akşamlar" yazdırmak için if ve else yapısını kullandık. Dikkat edilmesi gereken konu else deyimi her zaman bir if ifadesinden sonra kullanılmalıdır.
Java'da Else If , bir koşul yanlış ise yeni bir koşul belirtmek için kullanılır.
Java ELSE IF Syntax
if (koşul1) { // koşul1 doğru ise bu kod bloğu çalışacaktır. } else if (koşul2) { // eğer koşul1 doğru değil ise ve koşul2 doğru ise bu kod bloğu çalışacaktır. } else { // koşul1 ve koşul2 doğru değil ise bu kod bloğu çalışacaktır. }
int saat= 22; if (saat < 10) { System.out.println("Günaydın."); } else if (time < 20) { System.out.println("İyi Günler."); } else { System.out.println("İyi Akşamlar."); } // Çıktısı "İyi Akşamlar."
Bu dersimizde Java'da If , Else ve Else If deyimlerinin kullanımını öğrendik. Derslerimiz hoşunuza gittiyse eğer paylaş butonlarından sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz !