Yazılım Nedir ?


Merhaba değerli Kodlama Vakti okuyucuları, bu yazımızda “Yazılım Nedir” sorusuna yanıt arayacağız.

Yazılım, bilgisayarların fiziksel bileşenleri ile etkileşime girmemizi sağlayan, soyut bir bilgisayar bileşenidir. Yazılım tabletler,akıllı telefonlar,oyun konsolları ve benzeri cihazlarla iletişim kurmamızı sağlar. Yazılım, cihazların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir.Yani var olan bir problemi çözme için programlama komutları kullanarak oluşturulmuş makine komutlarıdır.

Bir diğer bilgisayar bileşeni olan donanım ile yazılım arasında farklar olduğunu belirtmeliyiz. Yazılım soyut bir kavramdır. Elinizde tutamazsınız, hissedemezsiniz. Donanım ise klavye,fare, USB Bellek , işlemciler,yazıcılar ve bunun gibi somut nesnelerden oluşur. Telefonlarda bir donanımdır. Yazılım ve Donanım bir sistemi işlevsel hale getirmek için birlikte çalışırlar.

Yazılım Türleri ?

Yazılımlar temel olarak iki kategoriye ayrılır: Uygulama yazılımları ve Sistem yazılımları.

1-) Uygulama Yazılımları (Application Software)

Uygulama yazılımları son kullanıcı programları (end-user programs) olarak adlandırılır. Sistem yazılımlarının içinde bulunurlar. Kullanıcılar bu tür yazılımları belirli bir amaç için kullanırlar. Uygulama yazılımları , kullanıcıların problemlerine veya işlerine çözüm sağlarlar. Uygulama yazılımlarına örnek olarak , ofis uygulamaları (Word,Excel vb.) , oynadığımız oyunlar, veritabanı sistemleri, internet siteleri verilebilir. Bu tür yazılımlar tüketicilerin en çok "yazılım" olarak düşündükleri yazılımdır.

2-) Sistem Yazılımları (Systems Software)

Sistem yazılımları, uygulama yazılımları için altyapıyı oluşturur. Sistem yazılımı, aygıt sürücülerini, işletim sistemlerini (OS), derleyicileri, diskleri , metin düzenleyicileri ve bilgisayarın daha verimli çalışmasına yardımcı olan yardımcı programları içerir. En basit örnek bilgisayarlarımız da kullandığımız işletim sistemleri verilebilir. Ayrıca, donanım bileşenlerinin yönetilmesinden ve göreve özgü olmayan temel işlevlerin sağlanmasından da sorumludur

Bu yazımızda , yazılım nedir ? sorusunu cevapladık. Diğer yazılarımızı okumak için tıklayın.