Merhaba değerli Kodlama Vakti takipçileri, bu dersimizde CSS Inline-block Özelliği konusunu öğreneceğiz.
CSS'de "display:inline-block" özelliği, etiketler üzerinde genişlik ve yükseklik ayarlamaya izin verir, display:inline ile aralarındaki en belirgin fark budur.
Ayrıca, display: inline-block, üst ve alt kenar boşluklarına / dolgulara (margin/padding) kabul eder ve uygular, ancak display: inline uygulamaz.
display: block ve display:inline karşılaştırıldığında, display: inline-block etiketten sonra bir satır sonu eklememesidir, böylece etiket diğer etiketlerin yanında yer alabilir.
Aşağıdaki örnek, display: inline, display: inline-block ve display: block davranışını gösterir:
span.a { display: inline; /* varsayılan span */ width: 100px; height: 100px; padding: 5px; border: 1px solid blue; background-color: yellow; } span.b { display: inline-block; width: 100px; height: 100px; padding: 5px; border: 1px solid blue; background-color: yellow; } span.c { display: block; width: 100px; height: 100px; padding: 5px; border: 1px solid blue; background-color: yellow; }
inline-block ile Menü Oluşturma
Bu özellik için yaygın bir kullanım şu şekildedir, satır içi blok liste öğelerini dikey yerine yatay olarak sıralamakta kullanılır. Aşağıdaki örnek, yatay bir menü oluşturur:
<!DOCTYPE html> <html> <head> <style> .nav { background-color: yellow; list-style-type: none; text-align: center; margin: 0; padding: 0; } .nav li { display: inline-block; font-size: 20px; padding: 20px; } </style> </head> <body> <h1>Yatay Menü</h1> <ul class="nav"> <li><a href="#home">Anasayfa</a></li> <li><a href="#about">Hakkımızda</a></li> <li><a href="#project">Projelerimiz</a></li> <li><a href="#contact">İletişim</a></li> </ul> </body> </html>