Arduino ile Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arduino ile Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mustafa Çetindağ 12 Eylül 2018, Çarşamba


Henüz Arduino ile yeni tanışmış, projelere ilk adımlarını atmış ve ya üst düzey Arduino bilgisi olan biri olun yine de kendinize zarar vermemek, güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak amacıyla Arduino'nuza yapmamanız ve dikkat edilmesi gereken hareketlere değinmek istedim. Değineceğim konu hızlı hızlı yazılımı öğretmekten çok, hayat kurtarmayla ilgili.

Elektrik bu ne yapacağını kim bilir?

Tabii ki elinizde bulunan Arduino Uno, Mega, Nano gibi ve türevi kartlar sade halleriyle yüksek voltajlarda çalışan ve ya yüksek amper cihazlar olmasa da Arduino ile bilgisayarımızın haberleşmesini sağlayan USB kablolar, Arduino'nun devasa boyutlarda hazırlanmış devrelerini çalışmaya yetecek güce ve iletkenliğe sahipler. Arduino'nuz bilgisayarınıza takılı iken farkında olmasanız bile, her saniye bir dalgalanma oluyor. Bilgisayarınız bu dalgalanmalardan topraklama sayesinde etkilenmiyor, fakat dalgalanma sırasında sırasında Arduino'nuza bağlayacağınız küçük bir led, Arduino'nuzun "Bootloader" denilen "BIOS" (ROM) görevi gören sistemi çökertmeye yetecektir. Yani Arduino'nuz herhangi bir güç kaynağına bağlı, çalışır konumdayken üzerine ne bir kablo takın, ne de çıkarın!

Eğer denemek isterseniz, Arduino IDE size saygılarını sunacaktır(!) :

Arduino

Kendinize yeni pinler yaratmayın!

Arduino'nuza yapmamanız gerekenler konusunda bu madde de büyük önem taşımakta. Önem derken öyle az bir önem değil, yangın çıkartacak düzeyde bir önem. Arduino ile çok fazla pin gerektiren bir proje üstünde çalışıyorsunuz ve ya Arduino üzerine takılabilen bir  motor sheild kullanıyorsunuz. Birkaç sensör daha eklediğinizde projeniz mükemmel olacak, fakat boşta pininiz kalmamış. Bu gibi durumlarda internette yaptığınız kısa bir arama ile pini çoğaltan, bir pinden iki kablo çeken, sheild ile kabloları aynı pine bağlayan  vs. bir sürü fikir karşınıza çıkacaktır. İşte tam bu anda "Kendinize yeni pinler yaratmayın!" başlığı aklınıza gelsin ve kesinlikle bunları denemeye kalkmayın.

Neden mi? Arduino tarafından sağlanan ve hiçbir direnç ile karşılaşmayan elektrik akımı kısa devreye sebep olacak, sensörlerinize yük bindirecek, onları ısıtıcak  ve pinlerinizi kullanılmaz hale getirecektir.

Arduino

Güç kaynağınızı projenize bağlı unutmayın!

Arduino'nuz çalışmaz konumdayken, projenize bağlı bir güç kaynağını açık bırakmamanız gerekiyor. Yaptığınız projede harici güce bağlı bir elemana sahipsiniz. Örneğin; bir L298N Motor Sürücü kullanıyorsunuz ve Arduino'nuzun gücünü kestiniz fakat Motor Sürücünüze güç sağlayan  Li-po pil ve ya AA pillerden oluşan bataryanızı açık unuttunuz. Aradan geçen birkaç saatin ardından yangın çıkarmış ve ya bir yerleri patlatmış olmanız olası. Çünkü, açık bıraktığınız bu akım kaynağı Arduino'nuza güç yollayacak ve Arduino'nuz çalışır konumda olmadığından buna karışılık veremeyecektir. Karşılık alamayan elektrik akımı güç kaynağına geri dönecek ve bu oluşan kısa devre güç kaynağında ısınmaya, erimeye ve patlamaya sebep olacaktır.

Arduino

Lehim yapmak, dikkat gerektirir!

Lehim yapmaya yeni başlayan çoğu kişi bu tarz hatalar yapıyor. Hazır bir Arduino üzerinde değil de, lehimlerini kendiniz yaptığınız bir Arduino Kiti üzerinde çalışırken yaptığınız ufak bir hata kartınızın çalışmamasına ya da kartı kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden hangi pine lehim yaptığınızı bilin ve pinlerin birbirine temas etmediğinden emin olun ki, yaptığınız projelerde tekrar tekrar başa dönmek zorunda kalmayın.

Bitişik lehimlediğiniz iki pin; komut girdiğinizde pinlerin çalışmamasına ve ya +5 volt ile GND hattını birbirine lehimlemeniz sonucu kartınızı yakmanıza sebep olabilir.

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşarak destek olabilirsiniz!


  • HTML Dersleri

    HTML Dersleri Sıfırdan İleri Seviyeye

    Kategori Web Programlama
    Ders Süresi 19 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 12/2020
    Derse Başla
  • Java Dersleri

    Java Dersleri ve Nesne Yönelimli Programlama

    Kategori Programlama Dili
    Ders Süresi 125 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 09/2020
    Derse Başla
  • CSS Dersleri

    CSS Dersleri Başlangıçtan İleri Seviyeye

    Kategori Web Programlama
    Ders Süresi 49 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 10/2021
    Derse Başla
  • Java Örnek Projeler

    Java Örnek Projeler

    Kategori Programlama Dili
    Ders Süresi 20 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 10/2022
    Derse Başla
  • C# Dersleri

    C# Dersleri ve Nesne Yönelimli Programlama

    Kategori Programlama Dili
    Ders Süresi 100 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 04/2024
    Derse Başla