Ülkelerin Endüstri 4.0'a geçişinde yapılan projelerde bir çok kolaylık sağlayan ve büyük bir vizyonun parçası olan Arduino kartlarını az çok da olsa sizlere tanıtmaya çalıştım. Hatta isteğe özel proje ve ya robot yapan şirketlerin büyük bölümü "Pic" kullanmayı bıraktılar bile.
Gerek büyük projelerin temelini atmada gerekse alanında uzman olmadan, kendi çabanızla hayatınızı kolaylaştıracak tasarımlar yapmanızı basit hale getirmesi, bu kadar popüler olmasını açıklayacak nitelikte. Asıl onu önemli yapan kısım ise, kullanıcının tasarımını indirip, dilediği gibi değiştirebileceği açık kaynaklı (open source) bir tasarıma sahip olması. Olaya geniş pencereden baktığınızda, ne kadar büyük bir amaca hizmet ettiği göz ardı edilemeyecek bir gerçek.
Yeterince ikna olduk ve artık kartımızı almaya kadar verdik diyelim. Bu bağlamda karşımıza 3 seçenek çıkıyor. Tabii ki üretici şirkete destek olmak için kendi "web" sitesini ziyaret edip orjinal bir Arduino edinmek ilk seçenek. Bu seçeneğin diğerlerine göre oldukça pahalı kaldığını söylemeden geçemeyeceğim.
Orjinal Arduino kartını sipariş ettiğiniz de yaklaşık 1 hafta içinde adresinize gelmiş oluyor ve kartın yeşil renginden orjinal olduğunu anlamanız oldukça kolay. Kullanım süresi de diğer üretilen kartlardan daha uzun ve şirket tarafından size garantili bir şekilde gelmekte.
İkinci seçenek olarak, birebir Arduino ile aynı yapılmış olan elektronik malzeme satan çoğu dükkanda bulabileceğiniz yan sanayi bir kart edinmeniz. Bu kartın Orjinal Arduino'yla tek farklı daha ucuz SMD elemanların (component) kullanılmış olması. Orjinal olmadığını da kartın baskı devresinde kullanılan basım renginin mavi olmasından anlayabilirsiniz. Bozulduğunda garantiye sahip olmamasına rağmen, ucuz olması bunu göz ardı edilebilir hale getiriyor
Son seçeneğimiz ve bizim asıl konumuzu ise, Klon bir Arduino ch340 kartı edinmeniz. Bu klon kartları elektronik dükkanlarında bulabileceğiniz gibi, internet üzerinden de sipariş etmeniz mümkün. Klon Arduino kartları teknik özellik açısından orjinaliyle bir fark taşımamakta.Ancak fiziksel açıdan üzerinde ATmega328 DIP model yerine, SMD model bir mikrodenetleyici kullanılmıştır.Bir diğer farkı ise, Arduino Uno R3'te kullanılan haberleşme çipi Atmega 16U2 yerine, Arduino Uno R3 SMD Klon kartında USB Ch340 serial dönüştürücüsü kullanılmıştır. Diğer seçeneklere göre fiyat konusunda inanılmaz derecede kolaylık sağlayan bu klon kartların üzerindeki Ch340 entegresinin USB driverı yüklenmediği için genellikle sorun yaşanmaktadır. Bu driverı yüklemekte oldukça basit.
CH340 DRİVE KURULUMU
- Adım 1: Kartımızı ara kablo yardımıyla bilgisayarımıza bağladıktan sonra Aygıt Yöneticisini açıyoruz. Bir hata mesajı mevcut ise Windows için buradan, MacOS X için ise burdan indirdiğimiz sürücü dosyasının içindeki ch341ser.exe dosyasını çalıştırıp, çıkan pencereden Install butonuna tıklıyoruz.
- Adım 2: Butona tıkladıktan sonra sürücüler yükleniyor ve Driver install success! yazan bir pencere çıkması gerekiyor. Bu mesajı aldığınızda driverı kurulu olan bir karta sahipsiniz demektir. Artık Arduino IDE yazılımında "Araçlar" bölümünde "Port" seçeneğinin doğru COM'a ait olduğuna emin olduktan sonra, Arduino Uno R3 SMD Klon kartınızı dilediğinizce kullanabilirsiniz.
Kodlama Vakti ile programlama çok basit !