Son zamanlar da en popüler geliştirme aracı haline gelmiş olan Arduino'yla henüz tanışmadın mı? Daha fazla geç kalmadan tanışma vaktin geldi. Bu dersimizde Arduino nedir ve Arduino Kurulumu Nasıl Yapılır ? gibi konuları öğreneceğiz. Arduino basitleştirilmiş arayüz kullanan,fiziksel bir programlama kartıdır. Bu kart ile yapabileceğiniz sayısız proje bulunmakta fakat kullanmayı öğrenmeden önce, gelin Arduino'yu biraz tanıyalım;
Arduino kartı üzerinde bir Atmel AVR mikrodenetleyici (ATmega328, ATmega2560, ATmega32u4 gibi), 5 voltluk bir regüle entegresi, 16 Mhz kristal osilatör ve diğer devrelerle bağlantı için gerekli yan elemanlar bulunmaktadır. Bu kart kodlama yapmanız için harici bir programlayıcı karta ve ya programa ihtiyaç duymaz.Karttaki mikrodenetleyici de bir bootloader (yükleyici) programı yazılıdır.
Arduino açık kaynaklı (open source) bir denetleyeci olduğundan, hazır üretilmiş kartları satın alabilir ve ya kendi Arduino tasarımınızı üretmeniz için donanım tasarımı ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Oluşturduğunuz bu kartı klonlayabilir ve dilediğinizce satabilirsiniz.
Kullanıcıya bu kadar özgürlük tanıyan bu kartı yine şirketin kendi yazılımı olan Arduino IDE ile geliştirebilir ve ya platformdan bağımsız bir şekilde de çalıştırabilirsiniz. MacOS, Linux ve Windows'da özgürce projelerinizi yapabilirsiniz. Ayrıca tek başına çalışan nesneler (robotlar, otomatik kontrol sistemleri, vb.) yapmak için kullanıldığı gibi bilgisayar üzerinde çalışan yazılımlarla da (Macromedia Flash, Processing, Max/MSP) kullanılabilir.
Arduino Kurulumu Nasıl Yapılır ?
Sırada bu kartı kullanmanız için gerekenlere gelelim. Kartı edindikten sonra tek yapmanız gereken buradan Arduino IDE'yi indirip, bilgisayarınıza kurmak. Sonrasın da Arduino'nuzu ara kablosu yardımı ile bilgisayarınızın bir USB girişine bağlamak. Aygıt sürücüsü bilgisayarınıza kurulduktan sonra Arduino IDE'yi açıp şu adımları izliyoruz.
Adım 1:
Hangi kartı kullanmak istiyorsanız, "Araçlar" kısmından "Kart" bölümüne gelip kullanacağımız kart türünü seçiyoruz.
Adım 2:
Son olarak kartımızın hangi porta bağlı olduğunu bilgisayarımıza göstermemiz gerekiyor. "Araçlar" kısmında bu sefer "Port" bölümünden bağlı olduğu "COM" adresini seçiyoruz ve kartımız yazılım yapmaya hazır hale geldi. Artık her şey hayal gücünüze ve yaratıcılığınıza kalmış durumda kartı kullanmayı öğrendikten sonra...
Kodlama Vakti'nde diğer arduino derslerini takip edebilirsiniz.