HTML Dersleri ile kendi web sitenizi oluşturabilirsiniz ! Ama ilk önce HTML'i tanıyalım; HTML , CERN’de çalışan Tim Berners-Lee tarafından geliştirilen , 90’lı yıllarda ise adına HTML denilen bir web standartıdır. Berners-Lee aynı zamanda WorldWideWeb Consortium yani hepimizin bildiği W3C’nin de kurucusudur. HTML’in açılımı ise Hyper Text Markup Language internet üzerinde web sitesi oluşturmak için kullanılan bir betik dil olup , programlama dili değildir.
HTML kodlarının aktarımı için ise HTTP yani (Hyper Text Transfer Protocol) kullanılır.HTML dosyaları text yani metin dosyası olup , markup tags adı verilen işaretlenmiş etiketlerden oluşur.Markup Tag’ler ( Bu ismi sıkça kullanacağız) sitenizin web tarayıcısına (Google Chrome , Firefox vb.) nasıl gösterileceğini belirtir. HTML dosyaları .html uzantısı ile sunucu sabit disklerine kayıt edilir. HTML dosyaları bir çok programla oluşturulabileceği gibi Yeni Metin Belgesi(Notepad) ile de yapılabilir.
Kodlama Vakti sizlere basit ve anlaşılır bir anlatım ile kısa zamanda HTML dilini öğrenmenize yardımcı olacaktır. HTML Derslerini sitemizden takip edebilir , her dersin sonunda ki testleri çözerek bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz. Bunların hepsi tamamen ücretsizdir !
HTML Dersleri
Tarayıcı Seçimi
HTML Dersleri için ilk ihtiyacımız olan şey internet tarayıcısı. Google Chrome veya Firefox kullanmanızı tavsiye ediyorum. Buraya tıklayarak Google Chrome ve buraya tıklayarak Firefox indirebilirsiniz.
Editör
HTML dosyası , kodlarını oluşturmak için bir editöre ihtiyacımız olacaktır.İsterseniz işletim sisteminizin varsayılan metin editörünü kullanabilirsiniz , lakin işimizi kolaylaştırmak amaçlı bir çok program mevcut. Bizler HTML derslerimizi Notepad++ üzerinden işleyeceğiz. Notepad++ indirmek için tıklayınız.
Temel Kavramlar
WWW : World Wide Web , Türkçesi Dünya Çapında Ağ demektir. Diğer bir adı ise W3'tür. İnternet sitelerini internet dünyasına bağlamak için yapılmış bir sistemdir.
W3C: World Wide Web Consortium kelimelerinin kısaltması olup web'in standartlarını belirleyen ve geliştiren uluslararası bir topluluktur.
HTML: HyperText Markup Language (Zengin Metin İşaretleme Dili) kelimelerinin kısaltılmış halidir. İnternet üzerinde web sitesi oluşturmak için kullanılan bir betik dildir.
<html> <head> <title>Kodlama Vakti</title> </head> <body> Kodlama Öğreniyorum! </body> </html>
XML : eXtensible Markup Language (Genişletilebilir İşaretleme Dili) kelimelerinin kısaltılması olup, Hem kullanıcıların hem de makinelerin okuyabilmesi için kodlar için geliştirilen bir işaretleme dilidir.
Domain : Türkçe karşılığı "Alan Adıdır" . Web sitelerinin internetteki adlarıdır. Örnek vermek gerekirse , kodlamavakti.com bir domain'dir. Bu domainlerin temelinde ise bir IP adresi vardır.Bizlerin bu IP adreslerini aklımızda tutmamız zor olduğu için böyle bir sistem kullanılmıştır.
Hosting: Türkçe karşılığı "Sunucu". Alan adlarının sürekli Web'de açık olabilmesi için , internete bağlı olan bir bilgisayarda saklanması lazımdır. Bu bilgisayarlar yani sunucular sitelerimizi internete yayınlamak ile sorumludurlar.
FTP: Açılımı File Transfer Protocol (Dosya Transfer Protokolü) şeklindedir. Web sitelerimizi yukarıda belirttiğim sunuculara göndermek için oluşturulan bir protokoldür. Bir çok FTP programı mevcuttur.
HTML Etiketleri : < parametre > şeklinde yapısı olan , parametre kısmında HTML'in belirlediği parametreleri yazarak sonuçlar ürettiğimiz bir kod yapısıdır. Örnek < div > bir etikettir.
HTML Derslerinin başlangıcı olan ilk dersimizde , HTML Nedir ? HTML Kodları Nelerdir ? HTML Nasıl Öğrenilir ? gibi temel kavramları öğrendik. Ders sonunda ki testimize katılarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. Derslerimiz hoşunuza gittiyse eğer paylaş butonlarından sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz !
Test'e katıl öğrendiklerini pekiştir !
TESTE BAŞLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!
Bir sonraki derse "HTML Dersleri 2 – Temel Etiketler ve Kurallar" geçmek için tıklayınız !