Merhaba değerli Kodlama Vakti okuyucuları , geçen dersimizde Iframe Kullanımı adlı yazımızda HTML’de Iframe kullanımını öğrenmiştik. Önceki dersimizi incelemediyseniz HTML Dersleri 13 – Iframe Kullanımı linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu dersimizde HTML'de Javascript konusuna gözatıp, HTML sayfalarımıza Javascript kodlarını nasıl dahil edeceğimizi öğreneceğiz.
İlk önce bilmeyenler için Javascript Nedir ? konusuna kısaca değinelim. Javascript Web Platformlarda kullanılan bir programlama dilidir. JavaScript HTML sayfalarını daha dinamik ve etkileşimli hale getirir.
HTML'de Javascript kodlarını dahil etmenin bir çok yolu vardır. Script etiketi ile ( < script > ) javascript kodlarını dahil edebiliriz. Script etiketi, istemci tarafı bir komut dosyası (JavaScript) tanımlamak için kullanılır. Genellikle html kodunun en sonuna , < script > etiketleri arasına yazılır javascript kodları.
HTML Script Kullanımı
Örnek Script Etiketi Kullanımı ;
<script> document.getElementById("deneme").innerHTML = "Kodlama Vakti!"; </script>
Diğer bir seçenek ise html etiketlerinin içerisine parametre olarak yazılabilir. Örneğin a etiketine sahip olan bir linkin , onClick parametresine javascript kodu yazılabilir. OnClick tıklandığı sırada anlamı gelmektedir.
HTML Etiketi İçinde Javascript Kullanımı
Örnek Kullanım;
<button type="button" onclick="document.getElementById('test').innerHTML = Date()"> Tarihi Ekrana Yaz </button> <p id="test"></p>
Bu örnekte button elementinin onClick parametresine javascript kodu yazılmıştır.
HTML Noscript Kullanımı
Noscript etiketi ( < noscript >), tarayıcılarda komut dosyalarını devre dışı bırakmış veya istemci tarafı komut dosyalarını desteklemeyen bir tarayıcıya sahip kullanıcılar için alternatif bir içerik sağlamak için kullanılır:
<script> document.getElementById("test").innerHTML = "Kodlama Vakti!"; </script> <noscript>Üzgününüz , bu tarayıcı Javascript kodlarını desteklememektedir.</noscript>
Tebrikler! Bu derste HTML’de Javascript Kullanımını, Javascript kavramını , HTML'de Javascript kodlarını dahil etmeyi öğrendik.Kodlama Vakti ile kodlama hiç bu kadar kolay olmamıştı.
HTML Derslerinin ondördüncü kısmı olan dersimizde , HTML’de Javascript Kullanımı konusunu öğrendik. Ders sonunda ki testimize katılarak öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. Derslerimiz hoşunuza gittiyse eğer paylaş butonlarından sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz !