Merhaba değerli Kodlama Vakti takipçileri, Bu dersimizde Java'da Metotlar diğer adıyla Fonksiyonlar konusunu öğreneceğiz.
Java'da Metotlar sadece çağrıldığında kullanılan kod bloklarıdır.Metotlara bir diğer adlandırma olarak "Fonksiyonlar"da denilmektedir. Bunun sebebi bu kod yapısının matematikte ki fonksiyon mantığına çok benzemesidir.Java'da metotlarımızın içerisine veri aktarmak için ise parametre girebilmekteyiz.
Neden Metot Kullanırız ?
Programlama'da metot kullanmamızın sebebi, bir çok yerde kullanacağımız kodu tek seferde yazıp lazım olduğunda çağırmaktır. Örnek vermek gerekirse, programımız içerisinde bir çok yerde matematikteki "üs alma" işlemini gerçekleştirmiş olalım. Her defasında üs alma işlemi için aynı kodları yazmak yerine bu kodları metot olarak yazıp lazım olduğunda çağırmak işlerimizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca metotlar "Nesne Yönelimli Programlama'nın" yapı taşlarındandır.
Java Metot Oluşturma
Java'da metot oluşturmak için, bir sınıf içerisine yazmalıyız.
public class Main { static void metot() { // metot çağrıldığında çalışacak kod } }
Örnekte görüldüğü gibi metot() yazan yer, metodumuzun adını belirtiğimiz yerdir.Metot isminin başında static deyimi Nesne Yönelimli Programlama konusuna dahil olmakla beraber ilerleyen derslerde işlenecektir.Void yazan kısım ise bu metodun geriye bir değer döndürmediğini belirtmektedir, bu konuyada ilerleyen derslerde değinelecektir.
Java Metot Çağırma
Java'da önceden yazdığmız Metot'ları istediğimiz yerlerde çağırabiliriz.Java'da bir metodu çağırmak için metodun adını ve ardından iki parantez () ve bir noktalı virgül yazılmalıdır.Aşağıda ki örnekte yazdir() adlı metodun nasıl çağrıldığı hakkında bir örnektir.
public class Main { static void yazdir() { System.out.println("yazdir(); metodu çalıştı!"); } public static void main(String[] args) { yazdir(); } } // Çıktısı "yazdir(); metodu çalıştı!"
Bu dersimizde Java'da Metotlar(Fonksiyonlar) konusunu işledik. Derslerimiz hoşunuza gittiyse eğer paylaş butonlarından sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz !