Java Dersleri #66 - Metot Overriding (Metod Ezme)


Merhaba değerli Kodlama Vakti takipçileri, Bu dersimizde Java'da Metot Overriding (Metod Ezme) öğreneceğiz.

Aynı isimde farklı parametre listesi (sayı, tür ya da sıraları farklı olan parametreler) ile birden fazla yöntem kodlanmasını Yöntemlerin Aşırı Yüklenmesi (Method Overloading) olarak adlandırmıştık.

Aşırı yükleme, bir sınıfın içine ata sınıflarındaki protected ya da public tanımlanmış yöntemlerle aynı isimde ve farklı parametre listesine sahip yeni yöntemler yazılarak da gerçekleştirilebilir. Çünkü bu sınıf ata sınıfındaki yöntemleri kalıtımla alacaktır.

Yöntem Geçersiz Kılma ise bir alt sınıfın içine doğrudan ya da dolaylı ata sınıflarından gelen bir (ya da daha fazla) yöntemin aynısının (aynı yöntem adı ve aynı parametre listesi) kodlanmasına verilen addır. 

Yöntem geçersiz kılma ile ilgili genelde şuna benzer sorular sorulur: “ata sınıftan zaten alınan yöntemin aynısını alt sınıfta neden tekrar kodlarım?”, “kalıtım kodun yeniden kullanılabilirliğini arttırırken, benim alt sınıfa aynı yöntem(ler)i yeniden kodlamam çelişkili değil mi?”. 

Yöntem geçersiz kılma ile ilgili olarak bir noktanın gözden kaçırılmaması gerekir: alt sınıfa kodlanan yöntem, ata sınıftaki yöntemle aynı ad ve parametre listesine sahiptir, ancak ata sınıftaki yöntemle aynı kodları içermemelidir! Zaten alt sınıfa ata sınıftaki yöntemin tamamen aynısını kodlamak elbette çelişkili, hatta saçma ve anlamsız olacaktır.

Geçersiz kılmanın neden gerekli olduğunu anlayabilmek için öncelikle kalıtım ağacında aşağıya doğru inildikçe daha özel sınıflara, yukarıya doğru çıkıldıkça daha genel sınıflara ulaşıldığını hatırlamamız gerekir. Ata sınıfta tanımlanan bir yöntem, o sınıfın genelleştirdiği bütün alt sınıfların ortak özelliklerine göre çalışan bir yöntem olacaktır. Alt sınıflara inildikçe sınıflar özelleştiği için, ata sınıftaki yöntem alt sınıf için fazla genel ve dolayısıyla yetersiz kalabilir. Bu durumda alt sınıf, kendi özelliklerine bağlı olarak daha özel bir gerçekleştirim yapacaktır. 

Bazen bu gerçekleştirim ata sınıftakini kullanıp üzerine birşeyler ekleyecek, bazen de tamamen farklı olacak şekilde kodlanabilir. Eğer alt sınıftaki gerçekleştirim ata sınıftaki yöntemi kullanacak ve üzerine birşeyler ekleyecekse, super anahtar sözcüğü atadaki yöntemi çağırmak üzere kullanılabilir. this anahtar sözcüğünün içinde bulunulan nesneye referans olması gibi, super anahtar sözcüğü de ata sınıfa ait iç nesneye referanstır.

Derslerimiz hoşunuza gittiyse eğer paylaş butonlarından sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz !

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşarak destek olabilirsiniz!


Eğitim İçeriği

Eğitim Java Dersleri
Kategori Programlama Dili
Ders Adeti 125 Ders
Dil Türkçe
Güncelleme 09/2020
  • HTML Dersleri

    HTML Dersleri Sıfırdan İleri Seviyeye

    Kategori Web Programlama
    Ders Süresi 19 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 12/2020
    Derse Başla
  • Java Dersleri

    Java Dersleri ve Nesne Yönelimli Programlama

    Kategori Programlama Dili
    Ders Süresi 125 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 09/2020
    Derse Başla
  • CSS Dersleri

    CSS Dersleri Başlangıçtan İleri Seviyeye

    Kategori Web Programlama
    Ders Süresi 49 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 10/2021
    Derse Başla
  • Java Örnek Projeler

    Java Örnek Projeler

    Kategori Programlama Dili
    Ders Süresi 20 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 10/2022
    Derse Başla
  • C# Dersleri

    C# Dersleri ve Nesne Yönelimli Programlama

    Kategori Programlama Dili
    Ders Süresi 100 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 04/2024
    Derse Başla