10 Adımda Kodlama Öğrenme  ?

10 Adımda Kodlama Öğrenme ?

Mustafa Çetindağ 11 Ağustos 2018, Cumartesi


Yaşadığımız bu yüzyılda hayatımızın her alanını teknoloji işgal etmiş durumda. Biz teknolojik aletleri son kullanıcı gözüyle görüyor olsak da , kullanılan her aletin arkasında binlerce satır yazılmış kod var. Bütün bu sebeplerden ötürü programcılık modern zamanın en değerli ve gerekli becerilerinden bir tanesi. Kodlama öğrenme çağımızın gerekliliklerinden birisidir.

Teknoloji çağında programlama öğrenmeye çalışan insan sayısı gittikçe artıyor. Ama insanlar kendilerine  yabancı olan “PROGRAMLAMA” terimini  nasıl öğrenecekleri konusunda bir fikir sahibi değiller ve İnternet’teki bilgi kirliliğine maruz kalmış durumdalar. Programlamanın temellerini öğrenmek için "Programlama Nedir ?" adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Programlama öğrenmek isteyen herkes eğitim alacak kadar şanslı değil. Fakat elinizin altında İnternet olduğu sürece ayrıca doğru araştırmayı yapmayı bildiğiniz sürece önünüzde çok fazla imkan var demektir. Bizde sizler için  Programlama Öğrenmenin 10 Yolunu yazdık.

Bu maddeleri yazmadan önce şunu dile getirmeliyim ki “Bilgi” kelimesi 5 harflidir ve bu kelimenin son 4 harfi “İlgi” dir. Bir konuya ne kadar ilgiliyseniz o kadar bilgi sahibi olursunuz. Eğer programlama öğrenmek istiyorsanız ilk şart olarak ilgi duymalısınız.

Şimdi Programlama Öğrenmenin yollarına geçelim …

1-) Neden Programlama Öğrenmek İstiyorsunuz ?

Bu sorunun cevabı sizlerin Programcı olarak gideceğiniz yönü belirleyecektir. İlk olarak karşınıza çıkan yollardan hangisini sizin istediğiniz yere gidecek ise doğru olan yolu seçip ona göre yol almak gerekir. Çünkü başlangıçta yapılan yanlış yol seçimleri sizlerin pes etmesine ve boşa vakit harcamanıza neden olabilir. Bu bağlamda hangi amaçla programlama öğrenmek istediğinizden bahsediyoruz.

Neden Programlama

Örneğin okuduğunuz bölümde Programlama dersi görüyorsanız ve amacınız sadece dersi geçmek ise yapmanız gerekenler bellidir ki sadece programlama dilinin kalıplarını öğrenmek sizlere o dersi başarılı şekilde geçmenizi sağlayacaktır.
Bir diğer örnek olarak ise profesyonel bir programcı olmak için yapmanız gerekenler ve harcayacağınız zaman ile hobi olarak kod yazmak için yapmanız gerekenler ve harcayacağınız zaman arasında çok fark var. Profesyonel olmak için kurslar ve okullar daha iyi bir imkan sunarken hobi amaçlı yapmak istiyorsanız çevirimiçi kurslar ve interaktif rehberler daha iyi işinizi görebilir.

2-) Size Uygun Olan Programlama Dilini Seçin.

Bir çok programlama dili mevcut örneğin ; Java , C++ , C# , PHP , Swift , Python vb.  Bu kadar çok programlama dili var iken  sizlerin “Hangi birini öğreneceğiz arkadaş !” gibi tepkiler vermenizi duyuyor gibiyim. Bu dillerden hangisi en iyisi hangisi ise onu öğreneyim diye düşünebilirsiniz. Lakin şu bir gerçektir ki “En iyi” programlama dili diye bir şey yoktur.

Size Uygun Programlama Dili

Elbette bazı diller diğerlerinden daha kullanıcı dostu olabilir yada daha kullanışlı. Fakat temelde programlama dilini seçmek de tıpkı yukarıda bahsettiğim gibi neden kod yazmak istediğinize bağlıdır.

Örneğin Android için geliştirme yapmak istiyorsanız JAVA öğrenmeniz yararınıza olur iken Web Sitesi yapmak istiyorsanız PHP öğrenmeniz gerekebilir. Kısacası yapmak istediğiniz işe göre dil öğrenmelisiniz. Şu da bir gerçektir ki bu dillerden herhangi birini bilmeniz durumunda diğerlerini öğrenmeniz çok bir vaktinizi almayacaktır. Fakat programlama konusunda ciddi yerlere gelmek istiyorsanız C ile başlayıp ardından Python gibi dillere atlamanız çok daha kolay olacaktır

3-) Sabrın Sonu Selamet !

Programlama öğrenmenin  en önemli noktaları  “Sabır ve Pratiktir”. Çünkü bir işe en başından başlıyorsunuz. Bir işe sıfırdan başlarken sabırlı ve sürekli pratik yapmanız gerekmektedir.  Sonuçta bir şeyi öğrenmenin en temel yollarından birisi bıkmadan usanmadan pratik yapmaktır.

Sabrın Sonu Selamet

Hangi dili öğreniyor olursanız olun , ilk önce o programlama dilinin temelinden başlayın öğrenmeye. Mesela JAVAöğrenecek iseniz ilk olarak JAVA ile giriş ve temel bilgiler adına rehber okumanızı tavsiye ederim. Direk kodlamaya girmek sizleri zorlayacaktır.

Nasıl matematik öğrenirken sürekli olarak örnek çözüyoruz, programlamada da sürekli olarak örnek çözmeniz ve sabırlı olmanız gerekiyor.

4-) Kalın Kitaplara ALDANMAYIN !

Kalın kitaplarda yazan şeylerin çoğunu programlama maceranız boyunca hiç kullanmayacaksınız bile. Dolayısıyla okurken veya göz gezdirirken sadece neler yapılabildiğini görmüş olun, ezberlemeye çalışmayın.

Kalın Kitaplara Aldanmayın

Genel bir fikir versin, çok detaya takılmayın. Her Şeyi Bilmek Zorunda Olmadığınızı Fark Edin.

5-) Programlamaya Başlangıç İçin Geliştirilen Uygulamaları Deneyin !

Bir çok özel kuruluş ve ya üniversite kodlamayı öğrenmeye başlamak için uygulamalar geliştirdiler. Bu uygulamalardan çoğu aslında çocuklara yönelik uygulamalar. Her ne kadar çocuklar için olsa da , uygulamaları incelediğiniz zaman her yaştan insanlara ve heveslilere hitap etmektedir.

Programlama Başlangıç

Basit gibi görünen bu platformlar kod yazmaya başlamak için atılan mükemmel bir adımdır. Oyun geliştirme üzerine kurulu olan bu uygulamalar hem öğretici hem de eğlencelidir. Bu platformlardan bir kaçı şunlardır :


Uygulama 1

Uygulama 2

6-) Ücretsiz Eğitim Sitelerini Kullanın.

Programlama öğrenmek için illa çok büyük paralar harcayıp kurslara gitmenize gerek yok. İnternet dünyası bu kadar genişledikçe ücretsiz eğitim veren bir çok eğitim sitesi hizmet vermeye başladı. Codecademy, Udacity, W3Schools gibi siteler bunlardan bazıları. Bunlar aracılığıyla programlamanın temellerini öğrenebilirsiniz. Böylece kendi küçük ve basit projelerinize başlayabilirsiniz.

Ücretsiz Eğitim Platformu

Proje yapmak sizleri programlamada çok ileri atacaktır. Neden programlama öğrenmeliyim ? Hangi programlama diline yönelmeliyim? Gibi sorulara cevap bulduktan sonra geriye kalan doğru kaynaklar bulmaktır. Eğitim veren sitelerden bazıları :

Udacity Android ,  Udacity IOS , Codecademy W3Schools 

7-) Eğlenerek Kodlamayı Öğrenin !

Çocuklar için geliştirilen uygulamalardan bahsetmiştik , yine buna benzer kodlamayı öğreten oyunlar mevcut. Bu oyun platformları daha çok yetişkinlere hitap etmekte. Artık günümüzde oyunlaştırma sayesinde pek çok şeyi oyunlar aracılığıyla çok daha kolay öğrenebiliyoruz. Programlama da bunlardan bir tanesi.

Eğlenerek Kodla

Aşağıdaki linklerden iki farklı programlama oyununa ulaşabilirsiniz.

CodeCombat CodinGame

8 -) Kendinize Hoca Bulun ! (Ve ya Hoca olun) 

Programlamayı öğrenmenin en işe yarar yollarından biri de , danışabileceğiniz ve fikir alabileceğiniz birilerinin olmasıdır. Programlama da bir öğretmen eşliğinde çok daha rahat öğrenilebilecek bir konu. Eğer çevrenizde kod yazan bir tanıdığınız var ise onun yakasına yapışın :)

kendinize hoca bulun

Nasıl okul hayatımızda arkadaşlarımızla çalıştığımızda çok daha fazla verim alıyorsak, programlama için de aynısını uygulayabilir ve arkadaşlarınızla birlikte daha iyi öğrenebilirsiniz. Eğer siz biraz ileri seviyede iseniz ve etrafınızda kod öğrenmek isteyen arkadaşlarınız var ise onlara yol gösterici ve yardımcı olun.

“Bilgiyi paylaşmaktan çekinmeyin. Kendinize rakip yaratmış olmazsınız. Paylaşan kişi güvenilen ve danışılan olur. Paylaştıkça büyürsünüz.”

9 -) Tersine Mühendislik

Bir başkasının yazdığı kodu incelerseniz ve tersine mühendislik uygularsanız , kısacası başkasının kodunu satır satırincelerseniz ve nasıl çalıştığını anlarsanız hem programlamaya bambaşka bir pencereden bakmış olursunuz hem de ufkunuzu genişletirsiniz. İnternette pek çok açık kaynak yazılımlar mevcuttur.

Tersine Mühendislik

Günümüzde açık kaynak ve özgür yazılım kavramları giderek daha çok duyulmaya ve gelişmeye başladı. Özellikle GitHubüzerinde pek çok açık kaynak yazılım bulunuyor. Siz de bu tarz bir uygulamanın kodlarını “hackleyebilir“, böylece farklı perspekfitler edinebilirsiniz.

10 -) İngilizcenin Programlamada ki Etkisi

Programlama öğrenmek için kaynak aradığınızda fark edeceksiniz ki Türkçe kaynakların yetersiz kalacaktır. Kafanıza takılan şeyi yada öğrenmek istediğiniz şeyi İngilizce olarak sorabilmekte sıkıntı yaşamamalısınız ! Mesela “öğrencileri sınıfın not ortalamasına ne kadar yakın not aldığına göre nasıl sıralayabilirim?” sorusunu İngilizce’de en doğru kelimelerle nasıl sorardınız?


ingilizcenin önemi

11-) BONUS (ÜCRETSİZ KODLAMA ÖĞRENME DERSLERİ)

Programlama problem çözme sanatıdır. Bir problemi çözme konusunda ne kadar istekliyseniz programlama dilini de o kadar iyi öğrenirsiniz.

Bu içeriği beğendiyseniz paylaşarak destek olabilirsiniz!


  • HTML Dersleri

    HTML Dersleri Sıfırdan İleri Seviyeye

    Kategori Web Programlama
    Ders Süresi 19 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 12/2020
    Derse Başla
  • Java Dersleri

    Java Dersleri ve Nesne Yönelimli Programlama

    Kategori Programlama Dili
    Ders Süresi 125 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 09/2020
    Derse Başla
  • CSS Dersleri

    CSS Dersleri Başlangıçtan İleri Seviyeye

    Kategori Web Programlama
    Ders Süresi 49 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 10/2021
    Derse Başla
  • Java Örnek Projeler

    Java Örnek Projeler

    Kategori Programlama Dili
    Ders Süresi 20 Ders
    Dil Türkçe
    Güncelleme 10/2022
    Derse Başla